De voordelen van hardlopen in tijden van corona

Loop straks weer top

De voordelen van hardlopen in tijden van Corona

Je had je verheugd op hardloopavonturen zoals de Dam tot Dam loop, de vijf kilometer binnen een half uur of zelfs de marathon. Nu dat einddoel langzaam steeds verder naar achter schuift en misschien al helemaal uit zicht verdwijnt, is het verleidelijk om je hardlooptraining ook maar eens over te slaan. Of om zelfs een tijdje helemaal met hardlopen te stoppen. Maar dat zou echt jammer zijn. Want als je nu blijft doortrainen, sta je straks weer in de startblokken.

De kracht van continuïteit

Bij HA is een van de ‘gouden wetten’ dat de hardlooptrainingen altijd door gaan. Ook als het vriest, regent of als iedereen met een ijsje in de hand en zijn voeten in een opblaasbadje in de tuin zit. Als je namelijk acuut stopt met trainen, gaat na 1 à 2 weken je conditie snel achteruit. Je hart klopt minder krachtig, de doorbloeding van je spieren wordt minder en omdat je minder energie verbruikt is de kans groot dat je aankomt. Zwaar trainen is in deze tijd natuurlijk niet verstandig. Het is namelijk belangrijk dat je weerstand op peil blijft. Het is daarom het best om regelmatig te hardlopen. Dat wil zeggen 2 à 3 keer per week en in een voor jou matig intensief tempo. Continuïteit in de hardlooptraining zorgt ervoor dat je basisconditie goed blijft. Van daaruit is het gemakkelijker om straks aan een nieuw doel te werken.

Lockdown? Zoek de zon voor vitamine D

Waarschijnlijk weet je dat zonlicht op je huid je lichaam helpt om vitamine D aan te maken. Dat is belangrijk om bijvoorbeeld je botten sterk te houden. Het Voedingscentrum raadt aan om kwartier tot een half uur per dag in de zon te zijn. Zit je met deze lockdown erg veel binnen? Dan doet een paar keer per week hardlopen je extra goed.

“Train alleen. Dat rijmt niet alleen (een beetje) het is ook nog verstandig”

[YouTube video]

Zoek de randen, vind de rust

Zit je de hele dag thuis te werken? En heb je misschien ook nog kinderen die je thuisonderwijs moet geven? Dan is een uurtje hardlopen een geweldige manier om te ontspannen. Even alleen met je eigen gedachten in de buitenlucht. Je stappen bepalen het tempo waarop ideeën komen en gaan. Je kunt de zaken even op een rijtje zetten of aan helemaal niets denken.

Ons advies is ‘train alleen’ of met een huisgenoot. Dan kan je zelf bepalen hoe jouw hardlooprondje in je (werk)dag past. En heb je weinig kans op een besmetting. 

Werk je thuis, sta dan op je normale tijd op en maak van reistijd hardlooptijd. Of zet de lunchwandeling om in een duurloopje. Als je rust wil vinden, zoek dan de randen van de dag. De (vroege) ochtend of juist de latere avond. En natuurlijk kun je het best de geijkte hardlooprondjes voorbij lopen en nieuwe wegen zoeken. Door wijken waar je nog nooit bent geweest of over rustige polderwegen buiten de stad.

“Maak van reistijd hardlooptijd en van de lunchwandeling een duurloopje”

HA geeft even geen hardlooptraining, maar wel hardloopadvies

Helaas kunnen we voorlopig even geen hardlooptraining geven. Toch houden we je graag in beweging. Met hardloopschema’s en persoonlijk advies. Veel tips vind je op onze website en op facebook. Maar je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen. Bel 06-21460099 of mail.

We maken ook filmpjes van de mooiste hardlooprondjes van onze cursisten. Lijkt jou dat ook leuk? Laat het ons dan weten.

voorop lopen

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Auteur
We Run The City
Blog Categorie
logo

Laagdrempelig en aandacht voor het voorkomen van blessures

Sophie Over Rustig-Aan training: “Ik heb altijd geworsteld met mijn gewicht. Ik begon fanatiek in de sportschool maar de klad kwam er al snel in. Mijn buurvrouw vertelde me over de cursus ‘beginnen met hardlopen’. Dit was precies waar ik naar zocht!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.